Traditii si obiceiuri
II.1. Festivalul Holi
Este una dintre cele mai frumoase sărbători din India care are o origine foarte veche È™i celebrează triumful binelui asupra răului. Denumirea de festival al culorilor provine de la o legendă în care Krishna, căruia îi plăcea să joace feste È™i farse stropea fetele din sat cu apa È™i culori .
Holi este un festival de primăvară care este prezent în primul rând în India È™i Nepal ,dar care a devenit popular È™i în alte regiuni ale lumii cu populaÈ›ie de origine hindusă cum ar fi Asia de Sud È™i chiar Europa È™i America. Este o sărbătoare a renaÈ™terii, a dragostei, a culorilor È™i a voioÈ™iei.
Festivalul culorilor marchează sfârÈ™itul iernii È™i începerea unui nou sezon de recoltă. Nu are o dată fixă ci se celebrează în prima zi după prima luna plină din martie numită Phalgun Purnima.
Sărbătoarea începe cu un foc în noaptea înainte de Holi unde oamenii se adună, cântă È™i dansează. În dimineaÈ›a următoare începe adevăratul carnaval al culorilor când oamenii aruncă pulberi colorate către cei de lângă ei sau se stropesc cu apă colorată. Legenda indiană spune că în vremuri îndepărtate, trăia un rege, Hiranyakashipu, care È™i-a renegat fiul, pe Prahlada, pe motiv că acesta îl venera pe Lord Vishnu, potrivit www.holifestival.org. Vinshu îl omorâse pe fratele regelui, un temut vrăjitor. Dacă reuÈ™ea să-È™i omoare fiul, Hiranyakashipu devenea stăpanul Raiului, al Pămantului È™i al VieÈ›ii de Apoi.
​
​
II.2.Festivalul Navratri
Navaratri provine din combinarea a două cuvinte: nav care înseamnă nouă È™i ratri care înseamnă noapte. De aceea aceasta sărbătoare este literal tradusă ca “cele nouă nopÈ›i ale Mamei Divine”. În general ea începe în prima zi (pratipada) a lunii în creÈ™tere a lunii calendaristice Ashwin.
Festivalul Navaratri sau “festivalul celor nouă zile” devine “festivalul celor zece zile” prin adăugarea ultimei zile, numită Dusshera sau Vijayadashami, care este momentul de maxim în timpul celor nouă nopÈ›i ale lui Navaratri ,puterea cosmică supremă feminină sau zeiÈ›a Shakti este adorată în variatele ei aspecte manifestate ca Durga, Lakshmi È™i Saraswati. Toate cele trei zeiÈ›e sunt încarnări ale zeiÈ›ei Shakti (ZeiÈ›a Mamă) È™i simbolizează puterea, prosperitatea, bogăția È™i cunoaÈ™terea divină.
Navaratri este festivalul dedicat zeiÈ›ei Mamă Durga. Numele Durga înseamnă “inaccesibila” È™i ea este personificarea aspectului activ al energiei divine (Shakti) a lui Shiva. De fapt, ea reprezintă puterea teribilă a tuturor zeilor È™i este protectorul neînduplecat al dreptății È™i distrugător al răului.
​
​
​
II.3.Festivalul Diwali
Diwali, de asemenea, cunoscut sub numele de Festivalul Luminilor este un festival de cinci zile centrat pe familie ÅŸi comunitate părtăşie marcate cu lumini, sărbătorile delicioase, focuri de artificii, târguri stradă, rugăciune ÅŸi muzică. După cum sugerează ÅŸi numele mai mare,este o parte a celebrării care implică aprinderea de lumanări mari sau mici, numite Diyas, care sunt aprinse pentru a simboliza victoria personală a binelui asupra răului ÅŸi întoarcerea la credinţă. Acest festival luminiscent începe în fiecare zi înainte de răsăritul soarelui, cu oraÅŸe întregi aprins de mii de lumânări, lumini ÅŸi lămpi. Florile sunt înÅŸirate în ghirlande ÅŸi drapată peste case ÅŸi a întreprinderilor, turma de oameni în stradă pentru a împarÈ›i fiecare bucurie altora. În timpul noapÈ›ii focurile de artificii luminează cerul ca semn ca oraÅŸul de mai jos sărbătoreÅŸte cu toată lumea pentru ca noul an sa le aducă ce este mai bun.
​
​
​
II.4.Nunta indiana
O nuntă de genul acesta se desfaÈ™oară în mai multe zile, avînd loc ceremonii care preced ziua în care cei doi rostesc juramintele de casatorie si in care se dă receptia,precum si ceremonii care succed “Ziua” nunÈ›ii propiu-zisă.
Sagai (logodna): în ziua logodnei se È›ine o ceremonie religioasă È™i cei doi fac schimb de inele de aur; mai apoi fata primeÈ™te cadouri de la invitaÈ›i È™i familia socrilor. Aceste cadouri pot consta în haine, bijuterii, bani. Cele două familii schimbă de asemenea daruri între ele (alimente, haine, ornamente).
• Ceremonia “Mehndi” are loc în seara precedentă nunÈ›ii de obicei, deoarece după această ceremonie până în ziua nunÈ›ii mirele È™i mireasa nu au voie să se întâlnească, ei fiindu-i interzis să iasă chiar È™i din casă. Ceremonia se desfășoară în casa familiei miresei È™i la ea iau parte doar rudele ei È™i prietenii apropiaÈ›i. Desenul se realizează cu pastă de curcuma. Încorporat în desenul de pe mâinile miresei se va regăsi întotdeauna numele mirelui, care în noaptea nunÈ›ii va trebui să îÈ™i găsească literele numelui – dacă va reuÈ™i să indentifice numele atunci se spune ca el va domina căsnicia, dacă nu le găseÈ™te se spune că mireasa va fi mai impunătoare în relaÈ›ia celor doi.
Mangalasutra
• -este unul dintre cele mai sacre ritualuri È™i constă în oferirea È™i de fapt legarea, de către mire, unui lănÈ›iÈ™or (confecÈ›ionat din piele sau mărgele neagre, care are un pandativ de aur pe care e neapărat montat un diamant, lungimea lanÈ›ului variază de la zonă la zonă) în jurul gâtului miresei. Acest obiect este unul dintre cele mai importante simboluri ale căsătoriei È™i ale vieÈ›ii unei femei măritate È™i este, de obicei, de familia mirelui.
• Saptapadi (cele 7 jurăminte)
-e un ritual important în cadrul nunÈ›ii. Mirele È™i mireasă rostesc 7 jurăminte în timp ce încercuiesc de 7 ori focul sfânt din mijlocul scenei unde se căsătoresc. Primele 3 “ture” sunt conduse de soÈ›ie (merge înaintea soÈ›ului) iar ultimele 4 soÈ›ul va merge în față soÈ›iei simbolizând că, deÈ™i È™i ea are dreptul de a decide în cadrul familiei, el este conducătorul È™i îndrumătorul acesteia. În timp ce cei doi încercuiesc altarul cu foc, un preot rosteÈ™te niÈ™te mantre pe care cei doi le repetă.
• Naticharami
-tatăl miresei îi cere mirelui să fie mereu alături de fiică sa în: aspectele religioase È™i morale (Dharma). În aspectele financiare (Artha), în plăcerile pământeÈ™ti (Moksha). Mirele depune de asemenea câteva jurăminte. Pe cei doi se arunca cu orez amestecat cu curcuma.
• Panigrahana ( ritualul mâinii miresei È™i cea a mirelui)
-simbolizează angajamentul pe care -l iau cei doi de a rămâne unul langa celălalt .
Un farmec al nunÈ›ii indiene este jocul din timpul este numit ” Ascunde Pantofii ”. Înainte de a începe ceremoniile de nunta , mirele se ascunde , iar cineva apropiat miresei, de obicei o sora de- a ei, ascunde încalÈ›arările acestuia . Pe aceÈ™ti pantofi băiatul va fi obligat negocieze si plătească o suma de bani către cei prezenÈ›i . Tot acest proces de negociere este extrem de haios ce face deliciul celor prezenÈ›i la nuntă .